Pedoman Hidup…

Hanya padaNya aku bersujud..

Mengaji bersama… 27/10/2009

Filed under: Kenangan — farahdilah85 @ 6:40 AM
Tags:

Salam… Mlm td rs tenang sgt2…krn.. sy bersama2 housemate mengaji bersama2… Sbnrnye ..sudah lama sy merancg utk mengaji dgn mrk..tp dek kesibukn masa msg2 xdpt berkesemptn … Alhamdulillah~ dpt juga mengaji bersama2 selain dpt melaksanakan solat isyak berjemaah …

quran

Dlm hati sy berkata, “ kan best kalo mula mengaji bersama dr dulu lagi…” huhu~ sedih sgt2 sbb sy akan berpisah dgn mrk dlm bbrp bulan saje lagi… after sy berpindh …

Kami mula membaca Al-Fatihah beramai-ramai… kemudian bacaan surah dimulai oleh ipah, kemudian ida dan seterusnya saya..kiranye kami buat kitaran… sy menyatakan agar jika bacaan sy kurang bagus dr segi tajwidnya…minta ditegur…mrk pun mengharapkan benda yg sama…

Apa yg sy boleh nyatakn kami membaca beramai-ramai utk memperbaiki mutu bacaan masing2…

InsyaAllah~ apa yg sy harpkn agar ida n ipah istiqamah melakukannya..even after sy berpindh nanti… begitu juga dgn sy..mengharapkn agar sy mampu memperbaiki mutu bacaan sy…InsyaAllah~

 

Produk HPA: Paramaria

Filed under: Uncategorized — farahdilah85 @ 3:12 AM
Tags:

Paramaria Plus

Written by duniaherbahpa on Oct 20th, 2006 | Filed under: Produk Kapsul & Gel, Produk Untuk Wanita

paramaria.jpgParamaria Plus merupakan ramuan terbaik untuk wanita kerana ia mengandungi Kayu Serapat (Paramaria Leavigata) yang mengandungi minyak asiri cautchouc dan getah perca, berfungsi untuk mengencangkan rahim khusus apabila wanita tersebut bersalin atau menghadapi masalah rahim turun. Produk ini amat sesuai untuk wanita yang mengalami sakit pinggang, letih, kesemutan pada kaki dan tangan. Herba ini juga boleh digunakan untuk wanita yang akan memasuki alam pernikahan.

Produk ini tidak sesuai diamalkan oleh wanita hamil.

Sinergi terbaik :
1. Keputihan: Paramaria Plus + Keputihan + H.B
2. Kanser Rahim : Paramaria Plus + Shark Cartilage Plus
3. Bersalin: Paramaria Plus + Herba Tuju Angin
4. Senggugut: Paramaria Plus + Senggugut

Khasiat Paramaria Plus :
1. Melancarkan haid
2. Awet muda
3. Menghilangkan keputihan dan gatal pada kemaluan
4. Menghilangkan sakit pinggang
5. Menguatkan rahim
6. Menguatkan tulang
7. Manghaluskan kulit
8. Melambatkan menopous
9. Kebahagian rumah tangga

Komposisi (75 Kapsul per botol) :

1. Paramaria Legivata
2. Ardisa Crispa
3. Morinda Eliptica
4. Labisia Pothonia
5. Cinnamomum Iners

Dos :

Produk ini boleh diamalkan oleh semua wanita yang sudah baligh. Wanita antara 15 – 20 tahun 3 kapsul sehari. Wanita sesudah kahwin 8 kapsul sehari. Wanita Menopouse (putus haid) juga digalakkan mengamalkannya.

Harga Pengguna
Semenanjung Malaysia: RM 20
Sabah & Sarawak: RM 22

 

Berzanji… 26/10/2009

Filed under: walimah — farahdilah85 @ 9:36 AM
Tags:

Salam,

Sy baru saja membeli CD berzanji alunan Hajah Rahimah.. itu pun sy membelinya tika singgah di pasar tani ahad lalu…tujuan utama sy membelinya adalah utk memperbaiki mutu bacaan sy…

InsyaAllah~ utk majlis perkahwinan sy hujung thn ni…mmg akan adakan majlis khatam Quran dan berzanji… sy akan khatam bersama2 dgn adik prmpn sy (aida)… dua minggu lepas start belajar mengaji (surah2 utk khatam) dgn nenek di kawasna rumah sy… Alhamdulillah~ nenek tu cakap..bacaan boleh tahan…cume nafas kena panjang sket…mmg sy akui nafas sy mmg pendek…sbb tu bile mana mengaji saja…sy banyak wakaf di tempt2 tertentu….

 Dan sejurus sy dpt saja CD berzanji…sy pasang di laptop dan memperdengarkan bacaannya… setelah itu, sy cuba utk ikut alunan puan hajjah… mmg sukar…memerlukan teknik pernafasan yg tinggi… sy tercungap2 utk membacanye…

Sy tanpa segan silu, bgtau abah yg sy tercungap2 utk berzanji… lalu abah senang menjawab, “ pergilah jogging…kuatkan stamina pernafasan kamu tu…” aduss… tu yg lemah sy dgr cdgn nye…

Dalam hati sy berbisik.. “huhu~ nk kena slalu jogging la nie….” Mak pujuk sy “ xpe..praktis mcm biasa…lama2 da boleh la ikut irama dan alunan berzanji nie…mak dulu pon mcm tu…”

Sedap sket jwpn mak nie… insyaAllah~ sy akn cuba utk memperbaiki bacaan berzanji sy… moga di hari majlis khatam sy diberi kesihatn utk membc dgn baik…InsyaAllah~

 

Jogging dgn ipah

Filed under: Kenangan — farahdilah85 @ 4:56 AM

Salam… Pagi Ahad lalu, sy n my housemate- ipah pergi la ke pusat rekreasi hutan bandar putra… ida tidak dpt bersama (sbb balik kmpg )..so, niat kami ke sana utk mengeluarkan peluh… apalagi after selesai solat subuh…dan berkemas2 rumah..kami bertolak ke sana… dlm jam 7.00 pagi kami sampai…ramai betul orang beriadah… ada yg dtg bersama ahli keluarga…seronok sgt…

sampai saje di sana, ipah mula menukar kasut sukan…sy pula…mmg da ckp awal2 x nak ikut jogging…al-maklumla..kasut sukan tertinggal di rumah (kluang)..so,x leh ikut jogging bersama…sy hanya membawa sebungkus roti dan sebungkus biskut utk diberi makan ikan di tasik…haha~ bunyi lucu kan…beriya-iya nk pegi..tup..tup…hanya dtg sana utk bg ikan makan…tp xpe…at least keluar peluh…

Ipah terus jer memulakan larian nya…sementara sy pula berjalan menuju ke jambatan di tasik… ramai juga org2 yg rajin spt sy memberi ikan makan..hihi~ bukan ape..seronok melihat ikan2 melompat di permukaan air… Subhanallah~ Maha Suci Allah swt yg memberi nikmat kpd hambaNya… bersyukur sgt2 bila mana melihat kawsan riadah ni penuh dgn pemandngn yg indah-indah belaka…pokok2.. tumbuh2an…dan hidupan2 lain..semuanya ciptaan Yang Maha Esa….

fara

Em,agak lama sy memandang alam sekeliling ..sambil memuji kebesaran Allah swt… Yang Maha Hebat lagi Maha Berkuasa…. Tiba2 ipah dtg menepuk bahu sy… “oh..termenung ker? Ingat sape hah !! ?” sergah ipah…huhu~ Sy terkejut…kemudian hanya tersenyum jer…sy ckpla pdnya…cantik kan ciptaan Allah nie… kita patut rasa bersyukur dgn nikmat pemberianNya… ipah hanya mengangguk setuju… Setelah bbrp keping gmbr da diambil…kami bertolak pulang… namun kami singgah dulu di pasar tani…nak cari bahan masak utk tghri…belilah ikan tongkol, dan sayur kacang , dan juga ikan masin…

Alhamdulillah..kira2 jam 10 pagi kami smpi rumah…InsyaAllah~ maybe next time kalo diberi ruang masa dan kesemptn..kami akn berjogging bersama…dan melihat alam ciptaan Nya dgn rs kesyukuran…InsyaAllah~

 

Tempah kad kahwin

Filed under: kad kahwin — farahdilah85 @ 4:02 AM
Tags:

Salam kembali…

 Last Saturday, after working hour (12.30 p.m- halfday)….sy terus ke kedai printing di taman U utk menempah kad perkahwinan…(sy pergi seorang sj… ) Alhamdulillah~ jalan pon x lah jem as usual … mmg berniat nk menempah kad by this week…risau perkara2 lain yg belum selesai….

 Then, sampai sana kira2 jam 1.00 p.m… ramai jugak orang2 kat situ… so, kena beratur jugak la.. mmg plan kami since dulu (sy n tunang) da rancg nk beli kad yg simple n ekonomi sket… pada asalnya mahu menempah hanya 400pcs (utk kawan2 kami) but minimum order for card yg kami nak tempah 500 pcs..so, nak tak nak…just take that package… harga sekeping kad- rm0.60/pcs include 2 maps (rm50.00)…so, total bayaran : rm350.00/net… sy terus membayar deposit rm200.00..InsyaAllah, pekerja di sana akan email dulu artwork utk sy cek.. after da approve baru stat printing…em..rasa makan masa lebih kurang 2 minggu…

 Em, just nak share sedikit tips la utk beli n tempah kad perkahwinan… ni tips sendiri…if dpt membantu…alhamdulillah…ok, sy tulis mengikut numbering yer:

 1)      survey kedai2 cetakan kad perkahwinan di kawasan anda… if boleh dptkan pamphlet ..mcm sy ..ada hampir 6 buah kedai printing sy survey…

2)      once da dpt pamphlet, anda boleh bandingkan harga ..munkin ada bbrp kedai menjual dgn harga promosi… pilih kad yg berada dlm budget anda…

3)      ini penting… berbincang dgn pasangan anda… jenis kad dan budget … selain tema warna kad dan sbgnye…ini membantu utk mengelakkn masalah2 yg lain spt ketidakpuasan hati..

4)      setelah sepakat ingin pergi menempah.. jgn lupe utk membawa info2 kad..spt peta (pihak lelaki / prmpn), info2 ahli keluarga (utk ditulis dlm kad) serta sejumlah wang utk byrn deposit..

5)      anda berhak bertanya tempoh masa yg diperlukan utk kad anda siap dicetak…

6)      Pihak kedai akan menghantar draft artwork kad tu sblm fully printing…jadi masa ni anda diminta semak sebaik munkin jika ada sebarng pembetulan…

7)      Akhir sekali..tunggu panggilan kedai cetakn… utk mengambil kad yg sudah siap..jelaskan byrn yg berbaki …

 Itu saja tips yg mampu sy kongsi..maaf jika ada perkara2 yg tidak dinyatakan… munkin terlepas pandang…

 Ok, so, once I get the card… sy akan upload dlm blog nie…utk tatapan kwn2 semua…InsyaAllah…sy berdoa agar urusan kami dipermudahkanNya…Amin…

 

my best frenz.. 24/10/2009

Filed under: Kenangan — farahdilah85 @ 3:26 AM
Tags:

salam semua…

Since da dapat bbrp gmbr terbaru my best frenz time blaja kat UTM.. better for me to upload some pict here…. sms dlm kampus, sy agak rapat dgn maisarah(mai), noor afzan (afzan), shahira liza (shira) dan nurul farhana (nana)… byk kisah suka dan duka kami kongsi bersama…well, after we all graduate, masing2 bw haluan dan kerjaya masing2…. mai dan shira kini meneruskan pengajian di UM (master) , while afzan n nana pula still working in industry like me… tp, sy dpt tau nana will continue study dekat USM… insyaAllah~ moga urusan mereka dipermudahkanNya…

shira,nana and afzan

picture atas nie dr kiri: afzan.nana, and shira….

100_2060

and this picture pula..maisarah and his future f****… (sori mai… aku share gmbr nie…coz ko cumil dlm gmbr ni..hihi)

well, u guys.. fara hrp kamu semua berada dlm keadaan baik2 saja dan diberkati Allah swt….

no matter what u all do… remember Allah swt alwyas by our side… InsyaAllah…

p/s: just waiting for my best frenz invitation card… haaha~

 

surat akuan bujang.. 23/10/2009

Filed under: urusan dokumen walimah — farahdilah85 @ 12:26 PM
Tags:

Salam,

Alhamdulillah~ pagi tadi, sy dapat panggilan dr department HR kilang sy nie…and guest what! Syukur dipermudahkan Allah swt, dapatla sy surat akuan bujang yg dah disahkan oleh kilang sy ni…

surat akuan bujang

Sbnrnye… b4 this ingat nak minta form nie kat mukim kawasan rumah sy di Kluang…tp, bila dapat tau boleh minta kat kilang…apalagi..terus email HR, then HR minta la information2 sepatutnye…ni pun hanya makan masa sehari saja…Alhamdulillah~ setel satu urusan… selepas ni hanya proceed utk urusan dokumen2 nikah yg lain beserta dgn borang2 saksi…. Saya doa agar urusn ni dipermudahkan….Amin…